NARENCİYE İHRACATÇISI ENDİŞELİ

NARENCİYE İHRACATÇISI ENDİŞELİ:

Bir açıklama yapan Borsamız Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, Rusya ile ilişkilerimizde giderek tırmanan gerilimin narenciye ihracatı üzerinde olumsuz etkileri olacağını ve bundan dolayı ihracatçıların tedirgin olduklarını ifade etti. Özdemir açıklamasında şunları söyledi:

"Yaş meyve ve sebze ürünleri içinde ihracata en fazla bağımlı olan ürün gurubu narenciyedir. 2014 yılında yaklaşık 3.8 milyon ton olan ülkemiz narenciye üretiminin, 1 milyon 585 bin tonu ihraç edilmiştir. İhracat oranı yüzde 40' ın üzerindedir. Ülkemizde üretilen hiçbir tarımsal ürün ihracata bu ölçüde bağımlı değildir.

Yapılan narenciye ihracatının tam üçte biri Rusya' ya gitmektedir. Rusya narenciye ihracatımızda en önemli pazarımız durumundadır. Bu nedenle, Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerin gerginleşmesinden en çok etkilenecek sektörlerin başında narenciye sektörü gelmektedir. Narenciye ihracatında yaşanacak sıkıntılar, başta sayıları onbinlerle ifade edilen üreticilerimiz olmak üzere sektörün tüm bileşenlerini zor durumda bırakacaktır.

Narenciye sektörü geçen yıl Rusya' daki ekonomik kriz ve Ruble' nin aşırı değer kaybından dolayı ağır bir darbe yemişti. Bu yıla ihracatçılarımız 'yaraları sarma yılı' olarak bakıyorlardı. Ancak iki ülke arasındaki ilişkilerdeki gerilim ve Rusya' nın Türk ürünlerine karşı kısıtlayıcı ve engelleyici bazı önlemler almaya başlaması ihracatçılarımızı derin bir endişeye sevketmiştir.

Hali hazırda Rusya' ya gönderilen ve gümrük kapılarında bekletilen ürünlerin akıbetinin ne olacağı bilinmemektedir. Gümrük kapılarında bekleyen yaş meyve-sebze miktarının 30 bin ton dolayında olduğu söylenmektedir. Bunun 20 bin tonu narenciyedir.

Ayrıca, Rus limanlarına ulaşmamış narenciye yüklü gemiler geri çevrilmektedir. Bu gemilerdeki narenciye miktarı ise çok daha fazladır.

Geri çevrilen gemilerden bazıları Mersin Limanı' na gelmiş, ürün sahibi firmalar bu ürünleri depolarına taşımaya başlamışlardır (Mersin Liman İşletmesi, Rusya' dan geri çevrilen bu gemilere indirimli ücret tarifesi uygulayabilir).

Gerek Rus gümrüğünde bekleyen, gerekse geri çevrilen narenciye ürünleri çürüyerek ekonomik değerini kaybetme riski ile karşı karşıyadır.

Yeni hükümetimizden beklentimiz, öncelikle gümrük kapılarından geri çevrilen narenciye ürünlerinin kamu tarafından satın alınarak,

1. okullardaki öğrencilere ve narenciye ürünlerine ulaşmakta zorluk çeken ihtiyaç sahiplerine dağıtılması,
  2. askeriye, öğrenci yurtları ve kamuya ait yemekhanelerde değerlendirilmesidir.

Ayrıca, depolarda ihraç edilmeyi, bahçelerde ise hasat edilmeyi bekleyen ürünlere yönelik yeni pazar arayışlarına başlanmalıdır. Bu ürünlerin ihraç edilebilmesi için ilave destekler sağlanmalıdır.

Bu ve benzeri önlemlerin alınması halinde, narenciye ihracat sezonu çok büyük bir sıkıntı olmadan tamamlanabilir. Bu tür sorunlara karşı son derece duyarlı olan hükümetimizin, sorunun çözümü için çalışmalar yaptığını biliyoruz, ancak zamanımız son derece kısıtlıdır. Bu nedenle acilen gerekli önlemlerin alınmasını bekliyoruz."

NARENCİYE İHRACATÇISI ENDİŞELİ