2016' NIN DÜNYA BAKLİYAT YILI OLMASI VESİLESİYLE BAKLİYAT YEMEKLERİ SUNUMU

2016' NIN DÜNYA BAKLİYAT YILI OLMASI VESİLESİYLE BAKLİYAT YEMEKLERİ SUNUMU:

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, etkinlikte şöyle konuştu:

"Bakliyat zengin olsun, fakir olsun bilinçli beslenmek isteyen herkesin gıdasıdır. Bakliyatı böylesine değerli yapan şey elbette besin değeridir. Yüksek besin değeri nedeniyle çağımızın hastalıkları olan obezite, diyabet ve kalp-damar hastalıkları ile mücadelede en güvenilir besin kaynakları arasında gösterilmektedir.
Aslında bakliyat ürünleri yabancısı olduğumuz ürünler değildir. Bakliyatın ana vatanı, içinde bulunduğumuz coğrafyadır. (Göbeklitepe) Bu ürünler, milli mutfak kültürümüzün ayrılmaz bir parçasıdır.

Mersin için bakliyatın özel bir önemi vardır. Mersin sadece ülkemizin değil, dünyanın sayılı bakliyat merkezlerinden birisidir.Ülkemizde, bakliyat ürünlerinin işlenmesine dayalı sanayinin yaklaşık %70' i Mersin' de kuruludur. Kentimizde yaklaşık 250 firma bu sektörde çalışmaktadır. Bu firmalarda çalışan insan sayısı onbinli rakamlara ulaşmaktadır.

Türkiyenin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu içinde yer alan 5 Mersinli firmadan 3 tanesi, en büyük 1000 İhracatçı Firması arasına giren 15 Mersinli firmadan 5 tanesi bakliyat sektöründe çalışmaktadır. Mersin’deki Bakliyat işleme tesislerinde yıllık 1 milyon ton mercimek, 1.5 milyon ton nohut, kurufasulye işleme kapasitesi bulunmaktadır. Geçen yıl borsamızda işlem gören bakliyat miktarı 877,000 tondur. Bu ürünlerin değeri yaklaşık 2 milyar (esk parayla katrilyon) Lira' yı bulmaktadır. Bu yüksek işlem hacmi ile bakliyatta lider borsa, Mersin Ticaret Borsası' dır.

Mersin Ticaret Borsası olarak bu etkinliği düzenlememizin ana amacı, bakliyatı tanıtmak ve özellikle genç nesillere benimsetmektir. Bakliyatın ne kadar geniş ve zengin bir kullanım alanı olduğunu göstermek için bir yemek sergisi düzenledik. 20 aşçımızın hazırladığı 120 çeşit yemeği sizlerin görüşüne sunduk. Bu yemekler arasında geleneksel yemeklerimizin yanı sıra, dünya mutfağından örnekler ve aşçılarımızın kendi geliştirdikleri inovatif yemekler vardı.

Bu ilginç sergimizi beğendiğinizi umuyoruz. Bu yemeklerin tariflerini borsamız web sitesine koyacağız. Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Yaşam İçin BAKLİYAT diyerek sözlerime son verirken, 2016 Dünya Bakliyat Yılı nedeniyle düzenlediğimiz bu etkinliğin, sektörümüz adına daha güzel günlerin başlangıcı olmasını diliyor, davetimize icabet eden tüm misafirlerimizi saygı ile selamlıyorum.

Olba Salonunda sergilediğimiz 120 çeşit yemek ile birazdan hep birlikte afiyetle yiyeceğimiz öğle yemeğimizi hazırlayan Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) üyesi aşçılarımıza teşekkür ediyoruz."

2016 Uluslar arası Bakliyat Yılı münasebeti ile Mersin Ticaret Borsası tarafından Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) işbirliği ile düzenlenen Bakliyat Yemekleri Sergisi büyük ilgi gördü.

Sergiye Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Kanada Büyükelçisi John Holmes, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, üst düzey bürokratlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve bakliyat sektöründe faaliyet gösteren firma sahipleri ve çalışanları katıldılar.

İstanbul, Ankara, Erzurum, Van, Elazığ, Kütahya, Adana ve Antalya’dan gelen 20 mutfak şefinin yanı sıra, 6 Mersinli ustanın en birliği ile hazırladıkları 120 çeşit bakliyat yemeğinden oluşan sergi, kendi alanında dünyada bir ilk oldu.

Sergide geleneksel, yöresel, inovatif yemekler yer aldı.

Sergi ziyaretçiler tarafından büyük bir ilgi ve beğeni gördü.

Serginin ardından tüm misafirlere bakliyat yemeklerinden oluşan bir öğle yemeği ikram edildi.

Yemekte Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, Dünya Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Kanada Büyükelçisi John Holmes ve Mersin Valisi Özdemir Çakacak birer konuşma yaptılar.

Etkinlikte sunuculuk görevini üstlenen ünlü yemek programları yapımcısı Wilco Van Herpen, bugüne kadar gördüğü en güzel organizasyonlardan birisine katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, sergilen bu güzel yemekleri kitap haline getireceklerini ve Mersin Ticaret Borsası web sitesi üzerinden halkın kullanımına sunacaklarını söyledi.

2016' NIN DÜNYA BAKLİYAT YILI OLMASI VESİLESİYLE BAKLİYAT YEMEKLERİ SUNUMU